WĘDZARNIA TRADYCYJNA

Folwark to urocze miejsce, gdzie można poczuć nie tylko niepowtarzalny klimat, stworzony przez okoliczności przyrody i gościnność gospodarzy, ale również i jego smak. A to za sprawą znajdującej się na terenie folwarku wędzarni i niepowtarzalnych w zapachu i smaku wędlin.

To królestwo od października 2012 tworzy Główny Technolog Krzysztof. Dla niego wyrób wędlin to nie produkcja nastawiona na osiągnięcie jak największego efektu w jak najszybszym czasie, jak najmniejszym kosztem. Ciągłe udoskonalanie techniki i poszukiwanie starych receptur, sprawdzonych przez wieki, stało się jego pasją. A jak wiadomo to, co jest robione z pasją i radością, zachwyca nie tylko twórców, ale również odbiorców, czyli gości Folwarku. Pan Krzysztof to artysta wędliniarski, a jego wyroby to specyficzne dzieła sztuki, więc zapoznanie się z warsztatem pracy wędzarniczej, może stać się ciekawą przygodą. Kto raz zasmakuje w wyrobach tutejszej wędzarni, będzie tu na pewno wracał, bo smak tutejszej kiełbasy, szynki, polędwicy czy kabanosów sprawia, że nawet ci, którzy nie są wielbicielami wędlin, pałaszują do ostatniego plasterka.

W Folwarku mamy 2 tradycyjne wędzarnie: mniejszą, typowo domową i dużą wielkości przemysłowej, ze stali nierdzewnej (niemieckiej Firmy Bastra) z nierdzewnym wózkiem wędzarniczym, także tylko do tradycyjnego wędzenia (wymontowaliśmy z niej wszelkie współczesne „moderności” techniczne ).

Jeśli chcecie się sami przekonać, jak powstają te wędliniarskie delicje, zapraszamy do zwiedzenia wędzarni i zapoznania się z niektórymi tajnikami produkcji. To jedna z atrakcji przygotowanych przez gospodarzy. Wszystkiego mistrz na pewno nie zdradzi, ale to, że nie ukrywa za wiele i z radością wita zainteresowanych jego pracą, daje gwarancję, że wyroby są najlepszej jakości.